Loopbaanverhalen

De interviewreeks ‘Loopbaan in het GHZ’ vertelt de verhalen van Kees-Jan, Thijs, Carolien, Petra, Lianne, Michelle en Marit. Hoe zijn zij door de jaren heen doorgegroeid naar een andere functie? Of waarom zijn zij, na een aantal jaar weg te zijn geweest, weer teruggekeerd naar het GHZ? Één ding hebben ze gemeen: ze zijn gepassioneerd in het werk dat ze doen.

De acute zorg heeft Verpleegkundige Marit Gareman altijd al aangesproken. Het is dus ook niet gek dat ze via haar opleiding Verpleegkunde terecht is gekomen op de SpoedEisende Hulp (SEH). Inmiddels werkt ze ruim 7 jaar in het GHZ en is ze het nog lang niet zat: “Zodra ik de afdeling oploop en mijn collega’s zie, voelt het echt als thuiskomen.”

“De liefde voor de zorg heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder werkt op de ambulance, dus het is er echt met de paplepel ingegoten. Vooral de acute zorg heeft me altijd aangesproken. Toen ik in het GHZ tijdens het tweede jaar van mijn opleiding solliciteerde voor een leer- werkplek, was ik eigenlijk een jaar te jong. Gelukkig mocht ik toch op gesprek komen én werd ik aangenomen!

Tijdens mijn opleiding heb ik op verschillende afdelingen gewerkt, waaronder de Acute Opname Afdeling (AOA). Op deze afdeling komt veel snelheid en dynamiek kijken, dit trok mij erg aan. Ook krijg je met allerlei verschillende patiënten te maken. Iedere patiënt moet op een andere manier benaderd en behandeld worden. Dit maakt het werk uitdagend.

In mijn vierde leerjaar liep ik stage op de SpoedEisende Hulp. Inmiddels werk ik al 2,5 jaar op deze afdeling. Alle collega’s op de SEH vormen een enorm hecht team. Wij hebben aan één blik genoeg om te weten wat de ander bedoelt. Na een heftige gebeurtenis praten we er altijd met elkaar over, dat vind ik heel fijn. Niet alleen het contact met mijn eigen team is goed, maar dit is met alle collega’s van het GHZ zo. Iedereen is heel toegankelijk en we kennen elkaar bijna allemaal. Als ik mijn collega’s zie, voelt het echt als thuiskomen.”

Als anesthesiemedewerker begeleid je voor, tijdens en na de operatie de patiënt, Je bewaakt voortdurend de vitale functies van de patiënt. Kees-Jan werkt sinds 2016 als anesthesiemedewerker in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda. “Toen ik de vacature zag, hoefde ik niet lang na te denken.”

“Anesthesie trok mij altijd al. Als anesthesiemedewerker ben ik een van de eerste personen waar de patiënt contact mee heeft op de operatiekamer. Ik haal ze op, breng ze naar de operatiekamer en uiteindelijk naar de verkoever. Stap voor stap begeleid ik de patiënt door het hele operatieproces.

Het is mooi als je de patiënt een veilig gevoel kunt bieden in een omgeving die niet bekend voor ze is. Het komt ook voor dat de patiënt wakker blijft tijdens een operatie, omdat hij of zij een regionale verdoving heeft. Dan ben ik voor hem of haar het eerste aanspreekpunt. Tijdens de operatie bereid ik ook de volgende ingreep al voor. Maar als de patiënt mij nodig heeft, hoeven ze maar ‘Kees!’ te roepen en dan sta ik voor ze klaar. Naast een medische heb ik ook een technische baan. Tijdens de operatie houd je de vitale lichaamsfuncties in de gaten zoals het hartritme en de bloeddruk. Daarnaast moet de narcose goed op peil zijn.

Anesthesiemedewerker kan een intensief beroep zijn, maar spijt van mijn keuze heb ik zeker niet. Het is bijzonder dat je iets voor mensen kunt betekenen op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn. Daar doe ik het voor.”

Thijs werkt al bijna zijn hele carrière als kinderverpleegkundige. Twaalf jaar geleden begon hij in Brabant, maar inmiddels werkt hij nog steeds met veel plezier in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda. “Ieder kind is anders, het is een mooie uitdaging om daar zo goed mogelijk op in te spelen.”


“Toen na ik na mijn HBO-V opleiding in het GHZ terecht kwam kon ik de opleiding tot kinderverpleegkundige doen. Ik werk in een team met ongeveer vijftig anderen waarvan ik de enige man ben. Ze waren bang dat ik het niet lang zou volhouden, maar het tegendeel is waar! We hebben een ontzettend leuk team, ik zie mezelf niet zo snel in een ander ziekenhuis werken.

De werksfeer is heel sociaal, warm en kundig. Alles wordt met veel persoonlijk aandacht gedaan. Als je collega’s op de gang tegenkomt, zeggen ze altijd gedag. En als je een andere afdeling nodig hebt, staan ze voor je klaar. Dat is een voordeel van het GHZ, dat toch wat kleinschaliger is. Dat merk je op verschillende niveaus in de organisatie. Het contact tussen patiënten en artsen is ook laagdrempelig. We doen er alles aan om het de kinderen op onze afdeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Als kinderverpleegkundige werk je met de meest uiteenlopende ziektebeelden zoals een gebroken arm, maar ook kinderen die net diabetes hebben gekregen. Je krijgt te maken met een te vroeg geboren baby, maar ook pubers; bijna elk kind heeft weer een andere benadering nodig. Het is een mooie uitdaging om samen met de ouders en het team te kijken hoe we iets gaan aanpakken.”

Lianne volgde haar afstudeerstage bij het Vrouw Kind Centrum in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ). Na een aantal jaar in een ander ziekenhuis gewerkt te hebben, koos ze toch weer voor het GHZ. “Dat ze bij het Vrouw Kind Centrum in het GHZ moeder en kind niet van elkaar scheiden, vind ik een heel mooi streven.”

 

“In 2016 begon ik met mijn afstudeerstage bij het Vrouw Kind Centrum. Hoewel ik daar graag had willen blijven, stond er op dat moment geen vacature open. Daarna ging ik in opleiding tot kinderverpleegkundige bij een ander ziekenhuis. Op 1 augustus 2020 belde mijn oud-teamleider van het GHZ met het nieuws dat er een vacature open stond. Of ik terug wilde komen op de afdeling? Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Ik heb het tijdens mijn stage zo erg naar mijn zin gehad. Iedereen heeft interesse in je en neemt je mee in je leerproces. Er hangt een hele gemoedelijke sfeer in het ziekenhuis. Het is een relatief klein ziekenhuis, waardoor je mensen snel herkent. Iedereen zegt elkaar gedag. Daarnaast is het GHZ ook heel vooruitstrevend. Het is het eerste Nederlandse ziekenhuis met een Vrouw Kind Centrum én we waren de eerste met de nieuwe couveuse.

Ondanks dat ik het in het andere ziekenhuis ook naar mijn zin had, past de manier van werken in het GHZ meer bij mij. Ik vind het belangrijk dat ouder en kind na de geboorte bij elkaar kunnen blijven. In een GezinSuite kunnen moeder en kind altijd samen op de kamer verblijven, ook als de baby in een couveuse moet. Alle zorg die nodig is op gebied van Kindergeneeskunde en van Gynaecologie en Verloskunde, krijgen de moeder en het kind in de GezinSuite. Wij komen eigenlijk op bezoek bij het gezin. Dat vind ik een heel mooi streven.”

 

Van kleins af aan wilde Michelle al verpleegkundige worden. Door de jaren heen heeft ze op veel verschillende afdelingen gewerkt. Ze begon ooit bij Neurologie, maakte onverwachts de overstap naar Gynaecologie en Verloskunde en ze werkt nu op de Dialyse.

 

“Het klinkt heel cliché, maar als kind wilde ik altijd al verpleegkundige worden. Mijn moeder werkte in een verpleeghuis, dus al vroeg hoorde ik alle verhalen. Nadat ik de middelbare school afrondde, heb ik een tussenjaar genomen en ging ik stagelopen in een verpleeghuis. Toen kwam ik erachter dat de dynamiek van het ziekenhuis meer bij mij paste.

Na het tussenjaar volgde ik de opleiding tot verpleegkundige in het GHZ. Ik eindigde op de afdeling Neurologie, waar ik een jaar werkte. Toen een vriendin mij vroeg eens bij Gynaecologie en Verloskunde te komen kijken, dacht ik niet direct dat dit iets voor mij was. Wel was ik nieuwsgierig, uiteindelijk heb ik dat achttien jaar met veel plezier gedaan. Tussendoor heb ik ook in Emmen en Rotterdam gewerkt, maar om verschillende redenen wilde ik uiteindelijk toch weer naar het GHZ. Helaas was er toen bij de afdeling Gynaecologie en Verloskunde geen vacature vrij, maar wél bij de Dialyse.

Het GHZ is mijn allereerste werkgever, hier ben ik opgeleid en dat geeft een fijn gevoel. De reistijd heeft ook meegespeeld, máár eigenlijk wilde ik gewoon in mijn ‘eigen’ vertrouwde ziekenhuis werken. Daar ligt mijn (groene) hart!

Van het onderwijs overstappen naar de zorg is een hele verandering. Toch waagde Petra haar kans in het GHZ én met succes. “Het contact met mensen en écht iets voor ze kunnen betekenen, dat is waar ik het voor doe.”

 

“Van kleins af aan wilde ik al werken in de zorg of het onderwijs. Uiteindelijk heb ik toen voor het onderwijs gekozen, maar na dertien jaar werd het tijd voor iets anders. Zonder dat ik een medische achtergrond had, heb ik toen de stap gewaagd om bij het GHZ te solliciteren op de afdeling Dermatologie. Geheel onverwachts mocht ik op gesprek komen.

In de zomer mocht ik een dag meelopen op de afdeling Dermatologie. Toen wist ik: dit is waarom ik altijd al de zorg in heb gewild. Op de poli komen mensen met uiteenlopende huidproblemen, zoals acne, eczeem, huidkanker en mensen met open wonden. Ook al werk ik als medewerker zorgadministratie en kan ik hier op medisch vlak niet veel betekenen, het is toch fijn voor de patiënt als alles achter de schermen goed geregeld is en ik hier op mijn manier mijn steentje aan kan bijdragen. 

De reden dat ik voor dit ziekenhuis heb gekozen is omdat het erg kleinschalig is: ons kent ons. Toen ik begon met werken in het GHZ was alles nieuw. Je kan alles aan iedereen vragen, ook aan de artsen, we zijn echt één team. Of ik de juiste beslissing heb gemaakt? Ik heb nog geen seconde spijt gehad!"

Voor haar 27e had Carolien weinig met de zorg, totdat ze er zelf mee te maken kreeg. Toen ze met eigen ogen zag hoeveel je in de zorg kan betekenen voor iemand, stopte ze met werken bij de speelgoedwinkel en solliciteerde ze als leerling bij het Groene Hart Ziekenhuis.

 

“Als ik foto’s van vroeger bekijk, stond ik als kind altijd al in zusterpakjes op de foto, maar tot mijn 27e heb ik er eigenlijk niks mee gedaan. Totdat ik zelf als patiënt in het GHZ kwam te liggen. Door de liefdevolle zorg die ik toen kreeg van de verpleegkundige, dacht ik: Dat is mooi en dankbaar werk! Dat wil ik ook gaan doen.

Daarna heb ik gesolliciteerd bij het GHZ als leerling voor een gecombineerde werken en leren plaats. Na mijn opleiding heb ik eerst een aantal jaar in de thuiszorg gewerkt, maar ik miste de verpleegtechnische handelingen en ik wilde mijzelf graag weer ontwikkelen. Precies op het juiste moment kwam er een vacature op de afdeling Orthopedie vrij.

Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik het specialisme Orthopedie heel erg leuk vond. Het is een heel warm team waar de ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Wat het specialisme Orthopedie zo leuk maakt? Je ziet eigenlijk vrijwel gelijk resultaat. De mensen die bij ons binnenkomen hebben vaak veel pijn, na de operatie zie je direct verbetering. Op onze afdeling worden patiënten echt individueel begeleid naar hun eigen kunnen door de fysiotherapeut én de verpleegkundige. Ik ben blij dat ik hier deel van uit mag maken en probeer altijd de beste zorg te geven die ik kan. Hierbij houd ik altijd in mijn achterhoofd hoe zou ik het vinden om zo bejegend te worden als ik patiënt zou zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds super blij met de keuze die ik heb gemaakt om weer terug te keren naar GHZ.”

Een vraag of checken of 't klopt? Onze HRM helpdesk is er voor jou.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.