Loopbaanverhalen

De interviewreeks ‘Loopbaan in het GHZ’ vertelt de verhalen van onze verpleegkundigen en collega's in het Groene Hart Ziekenhuis. Hoe zijn zij door de jaren heen doorgegroeid naar een andere functie? Of waarom zijn zij, na een aantal jaar weg te zijn geweest, weer teruggekeerd naar het GHZ? Één ding hebben ze gemeen: ze zijn gepassioneerd in het werk dat ze doen.

Obstetrieverpleegkundige Klarissa maakte de overstap van een academisch ziekenhuis naar het Groene Hart Ziekenhuis. “Ik werk hier nu drie jaar en heb geen seconde spijt gehad.

Ik was benieuwd of het werken in een algemeen ziekenhuis me ook voldoende uitdaging zou geven. Dat is zeker zo! Bij iedere bevalling kan, soms heel onverwachts, een acute situatie ontstaan. Dat betekent direct snel schakelen. Dan is het alle hens aan dek.

Als pluspunt ervaar ik de samenwerking binnen ons team. Ik heb collega’s van alle leeftijden en met elkaar gaan we ervoor, we staan voor elkaar klaar. Dit is ook zo met onze artsen. We doen het echt samen en naar iedereen wordt geluisterd. De klik met mijn collega’s is er niet alleen op werk, ook daarbuiten doen we leuke dingen. Het voelt soms als een tweede vriendengroep maar zonder dat dit benauwend is, we laten elkaar hierin ook vrij.”

“Op het einde van mijn dienst draag ik de begeleiding van een bevalling over. Toch wil ik vaak weten hoe het einde gegaan is. Met mijn collega’s app ik later dan nog even over de afloop. Ondanks dat ik al heel veel bevallingen heb meegemaakt, blijft het speciaal.”

Obstetrieverpleegkundige Renée werkt vier jaar bij het Vrouw Kind Centrum van het GHZ. “Eén van de gave dingen in mijn werk, vind ik de afwisseling. Ik zit in verschillende werkgroepen en een aantal keer per maand heb ik dienst op ons triageplein. Hier beoordeel ik bijvoorbeeld of een ziekenhuisopname voor een zwangere met complicaties noodzakelijk is. Ik doe de triage en op basis van mijn bevindingen overleg ik met de verloskundige of gynaecoloog. Samen bepalen we het beleid. Deze diensten zijn een hele leuke aanvulling op mijn werk op de verloskamers.”  

Na zijn stage kreeg Roeland Boer een baan als verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis aangeboden. “Daar was ik natuurlijk superblij mee! Ik had het onwijs naar mijn zin en dat heb ik nu – een paar jaar later – nog steeds.”

Roeland werkt op de afdeling Ouderengeneeskunde en ziet verschillende ziektebeelden voorbij komen. “De patiënten hebben een leeftijd van 65 plus en hebben geregeld meer dan één klacht waar ze voor behandeld worden. We kijken hier écht naar de mensen: hebben ze pijn? Wat kunnen we aan nazorg doen? Kunnen we in contact komen met de mantelzorger? Maar ook hoe kunnen we een verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken?”

“Op de afdeling werken veel vrouwelijke collega’s maar ik ben echt niet de enige man op onze afdeling, hoor”, zegt Roeland lachend. “Ik vind het juist wel gezellig. Het maakt me ook niet zoveel uit of collega’s mannen of vrouwen zijn. Maar ik ben wel van mening dat een team beter functioneert als er zowel mannen als vrouwen werkzaam zijn. Het zou daarom ook super zijn als er meer mannen solliciteren op functies in het ziekenhuis.”

Begin dit jaar maakte verpleegkundige Joyce de overstap naar Het Groene Hart Ziekenhuis. “Het was niet dat ik mijn vorige werkplek niet leuk meer vond, maar ik zou het ook geen 8 of 9 meer gegeven hebben.” Na dit besef besloot zij haar zoektocht te starten naar een passende baan. Al snel kwam ze terecht bij het GHZ.

“Op de website van het Groene Hart Ziekenhuis zag ik een vacature voor de oncologieafdeling. Door meerdere factoren besloot ik te solliciteren; de bereikbaarheid, de gemoedelijkheid van een kleiner ziekenhuis en omdat ik toe was aan een nieuwe baan, met een nieuw team.”

De inwerkperiode was voor Joyce heel positief: “Ik kwam in een warm bad terecht. Wat ik ontzettend fijn vond was dat ik al direct goed op de hoogte werd gehouden. Zo kreeg ik van tevoren een handig inwerkboekje en werd er geregeld dat ik een personeelspas kreeg. Het geeft je veel rust om hier zelf niet achteraan te hoeven gaan.

Natuurlijk is het even wennen om op een nieuwe werkplek te beginnen, maar mede dankzij het team voelde ik mij al snel thuis. Iets wat mij opviel aan het werken bij het GHZ was dat ik al heel snel waardering voelde van de mensen om mij heen, dat maakt het een hele prettige werkomgeving.”  

Alexander Veeris werkt als verpleegkundige op de afdeling Neurologie en inmiddels werkt hij al flink wat jaar bij het GHZ. “Ik ben zelfs voor deze baan naar Gouda verhuisd”, vertelt hij. “Ik woonde en werkte in Zeeland, maar wilde verder studeren. Ik solliciteerde bij zes ziekenhuizen in de Randstad, maar het GHZ sprak mij het meeste aan. Ik kende hier niemand, maar heb er geen seconde spijt van gehad.”

“De manier van omgaan met mensen is hier heel fijn, zowel naar patiënten als onderling. Doordat het niet een al te groot ziekenhuis is, leer je elkaar ook echt kennen. Dat zorgt er voor dat ik hier nog steeds werk.”

“Het is heel dankbaar werk. Zo was er een patiënt bij ons op de afdeling die halfzijdig verlamd geraakt was. Diegene zat er helemaal doorheen, wat we heel goed kunnen begrijpen in zo’n situatie. Maar door er met z’n allen voor iemand te zijn en positief te zijn, is hij er toch weer in gaan geloven en kreeg hij een lach op z’n gezicht. Daar doe je het voor!”

Als anesthesiemedewerker begeleid je voor, tijdens en na de operatie de patiënt, Je bewaakt voortdurend de vitale functies van de patiënt. Kees-Jan werkt sinds 2016 als anesthesiemedewerker in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda. “Toen ik de vacature zag, hoefde ik niet lang na te denken.”

“Anesthesie trok mij altijd al. Als anesthesiemedewerker ben ik een van de eerste personen waar de patiënt contact mee heeft op de operatiekamer. Ik haal ze op, breng ze naar de operatiekamer en uiteindelijk naar de verkoever. Stap voor stap begeleid ik de patiënt door het hele operatieproces.

Het is mooi als je de patiënt een veilig gevoel kunt bieden in een omgeving die niet bekend voor ze is. Het komt ook voor dat de patiënt wakker blijft tijdens een operatie, omdat hij of zij een regionale verdoving heeft. Dan ben ik voor hem of haar het eerste aanspreekpunt. Tijdens de operatie bereid ik ook de volgende ingreep al voor. Maar als de patiënt mij nodig heeft, hoeven ze maar ‘Kees!’ te roepen en dan sta ik voor ze klaar. Naast een medische heb ik ook een technische baan. Tijdens de operatie houd je de vitale lichaamsfuncties in de gaten zoals het hartritme en de bloeddruk. Daarnaast moet de narcose goed op peil zijn.

Anesthesiemedewerker kan een intensief beroep zijn, maar spijt van mijn keuze heb ik zeker niet. Het is bijzonder dat je iets voor mensen kunt betekenen op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn. Daar doe ik het voor.”

Thijs werkt al bijna zijn hele carrière als kinderverpleegkundige. “Ieder kind is anders, het is een mooie uitdaging om daar zo goed mogelijk op in te spelen.”


“Toen na ik na mijn HBO-V opleiding in het GHZ terecht kwam kon ik de opleiding tot kinderverpleegkundige doen. Ik werk in een team met ongeveer vijftig anderen waarvan ik de enige man ben. Ze waren bang dat ik het niet lang zou volhouden, maar het tegendeel is waar! We hebben een ontzettend leuk team, ik zie mezelf niet zo snel in een ander ziekenhuis werken.

De werksfeer is heel sociaal, warm en kundig. Alles wordt met veel persoonlijk aandacht gedaan. Als je collega’s op de gang tegenkomt, zeggen ze altijd gedag. En als je een andere afdeling nodig hebt, staan ze voor je klaar. Dat is een voordeel van het GHZ, dat toch wat kleinschaliger is. Dat merk je op verschillende niveaus in de organisatie. Het contact tussen patiënten en artsen is ook laagdrempelig. We doen er alles aan om het de kinderen op onze afdeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Als kinderverpleegkundige werk je met de meest uiteenlopende ziektebeelden zoals een gebroken arm, maar ook kinderen die net diabetes hebben gekregen. Je krijgt te maken met een te vroeg geboren baby, maar ook pubers; bijna elk kind heeft weer een andere benadering nodig. Het is een mooie uitdaging om samen met de ouders en het team te kijken hoe we iets gaan aanpakken.”

Lianne volgde haar afstudeerstage bij het Vrouw Kind Centrum in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ). Na een aantal jaar in een ander ziekenhuis gewerkt te hebben, koos ze toch weer voor het GHZ. “Dat ze bij het Vrouw Kind Centrum in het GHZ moeder en kind niet van elkaar scheiden, vind ik een heel mooi streven.”

 

“In 2016 begon ik met mijn afstudeerstage bij het Vrouw Kind Centrum. Hoewel ik daar graag had willen blijven, stond er op dat moment geen vacature open. Daarna ging ik in opleiding tot kinderverpleegkundige bij een ander ziekenhuis. Op 1 augustus 2020 belde mijn oud-teamleider van het GHZ met het nieuws dat er een vacature open stond. Of ik terug wilde komen op de afdeling? Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Ik heb het tijdens mijn stage zo erg naar mijn zin gehad. Iedereen heeft interesse in je en neemt je mee in je leerproces. Er hangt een hele gemoedelijke sfeer in het ziekenhuis. Het is een relatief klein ziekenhuis, waardoor je mensen snel herkent. Iedereen zegt elkaar gedag. Daarnaast is het GHZ ook heel vooruitstrevend. Het is het eerste Nederlandse ziekenhuis met een Vrouw Kind Centrum én we waren de eerste met de nieuwe couveuse.

Ondanks dat ik het in het andere ziekenhuis ook naar mijn zin had, past de manier van werken in het GHZ meer bij mij. Ik vind het belangrijk dat ouder en kind na de geboorte bij elkaar kunnen blijven. In een GezinSuite kunnen moeder en kind altijd samen op de kamer verblijven, ook als de baby in een couveuse moet. Alle zorg die nodig is op gebied van Kindergeneeskunde en van Gynaecologie en Verloskunde, krijgen de moeder en het kind in de GezinSuite. Wij komen eigenlijk op bezoek bij het gezin. Dat vind ik een heel mooi streven.”

 

Van kleins af aan wilde Michelle al verpleegkundige worden. Door de jaren heen heeft ze op veel verschillende afdelingen gewerkt. Ze begon ooit bij Neurologie, maakte onverwachts de overstap naar Gynaecologie en Verloskunde en ze werkt nu op de Dialyse.

 

“Het klinkt heel cliché, maar als kind wilde ik altijd al verpleegkundige worden. Mijn moeder werkte in een verpleeghuis, dus al vroeg hoorde ik alle verhalen. Nadat ik de middelbare school afrondde, heb ik een tussenjaar genomen en ging ik stagelopen in een verpleeghuis. Toen kwam ik erachter dat de dynamiek van het ziekenhuis meer bij mij paste.

Na het tussenjaar volgde ik de opleiding tot verpleegkundige in het GHZ. Ik eindigde op de afdeling Neurologie, waar ik een jaar werkte. Toen een vriendin mij vroeg eens bij Gynaecologie en Verloskunde te komen kijken, dacht ik niet direct dat dit iets voor mij was. Wel was ik nieuwsgierig, uiteindelijk heb ik dat achttien jaar met veel plezier gedaan. Tussendoor heb ik ook in Emmen en Rotterdam gewerkt, maar om verschillende redenen wilde ik uiteindelijk toch weer naar het GHZ. Helaas was er toen bij de afdeling Gynaecologie en Verloskunde geen vacature vrij, maar wél bij de Dialyse.

Het GHZ is mijn allereerste werkgever, hier ben ik opgeleid en dat geeft een fijn gevoel. De reistijd heeft ook meegespeeld, máár eigenlijk wilde ik gewoon in mijn ‘eigen’ vertrouwde ziekenhuis werken. Daar ligt mijn (groene) hart!

Van het onderwijs overstappen naar de zorg is een hele verandering. Toch waagde Petra haar kans in het GHZ én met succes. “Het contact met mensen en écht iets voor ze kunnen betekenen, dat is waar ik het voor doe.”

 

“Van kleins af aan wilde ik al werken in de zorg of het onderwijs. Uiteindelijk heb ik toen voor het onderwijs gekozen, maar na dertien jaar werd het tijd voor iets anders. Zonder dat ik een medische achtergrond had, heb ik toen de stap gewaagd om bij het GHZ te solliciteren op de afdeling Dermatologie. Geheel onverwachts mocht ik op gesprek komen.

In de zomer mocht ik een dag meelopen op de afdeling Dermatologie. Toen wist ik: dit is waarom ik altijd al de zorg in heb gewild. Op de poli komen mensen met uiteenlopende huidproblemen, zoals acne, eczeem, huidkanker en mensen met open wonden. Ook al werk ik als medewerker zorgadministratie en kan ik hier op medisch vlak niet veel betekenen, het is toch fijn voor de patiënt als alles achter de schermen goed geregeld is en ik hier op mijn manier mijn steentje aan kan bijdragen. 

De reden dat ik voor dit ziekenhuis heb gekozen is omdat het erg kleinschalig is: ons kent ons. Toen ik begon met werken in het GHZ was alles nieuw. Je kan alles aan iedereen vragen, ook aan de artsen, we zijn echt één team. Of ik de juiste beslissing heb gemaakt? Ik heb nog geen seconde spijt gehad!"

Voor haar 27e had Carolien weinig met de zorg, totdat ze er zelf mee te maken kreeg. Toen ze met eigen ogen zag hoeveel je in de zorg kan betekenen voor iemand, stopte ze met werken bij de speelgoedwinkel en solliciteerde ze als leerling bij het Groene Hart Ziekenhuis.

 

“Als ik foto’s van vroeger bekijk, stond ik als kind altijd al in zusterpakjes op de foto, maar tot mijn 27e heb ik er eigenlijk niks mee gedaan. Totdat ik zelf als patiënt in het GHZ kwam te liggen. Door de liefdevolle zorg die ik toen kreeg van de verpleegkundige, dacht ik: Dat is mooi en dankbaar werk! Dat wil ik ook gaan doen.

Daarna heb ik gesolliciteerd bij het GHZ als leerling voor een gecombineerde werken en leren plaats. Na mijn opleiding heb ik eerst een aantal jaar in de thuiszorg gewerkt, maar ik miste de verpleegtechnische handelingen en ik wilde mijzelf graag weer ontwikkelen. Precies op het juiste moment kwam er een vacature op de afdeling Orthopedie vrij.

Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik het specialisme Orthopedie heel erg leuk vond. Het is een heel warm team waar de ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Wat het specialisme Orthopedie zo leuk maakt? Je ziet eigenlijk vrijwel gelijk resultaat. De mensen die bij ons binnenkomen hebben vaak veel pijn, na de operatie zie je direct verbetering. Op onze afdeling worden patiënten echt individueel begeleid naar hun eigen kunnen door de fysiotherapeut én de verpleegkundige. Ik ben blij dat ik hier deel van uit mag maken en probeer altijd de beste zorg te geven die ik kan. Hierbij houd ik altijd in mijn achterhoofd hoe zou ik het vinden om zo bejegend te worden als ik patiënt zou zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds super blij met de keuze die ik heb gemaakt om weer terug te keren naar GHZ.”

Twee jaar geleden stapte oncologieverpleegkundige Joyce over naar Het Groene Hart Ziekenhuis. “Het GHZ is minder groot dan de ziekenhuizen waar ik eerder gewerkt heb, voor mij heeft dit veel voordelen. Ik heb me vanaf de eerste dag zeer welkom en gewaardeerd gevoeld.”

Ik was erg benieuwd naar hoe het GHZ zou voelen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hierin positief verrast ben. Het GHZ voelt gemoedelijk aan en er hangt een fijne en veilige sfeer. Er is veel aandacht voor de patiënt en elkaar.

Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het toedienen van chemotherapie en immunotherapie. Ik speel een belangrijke rol in het ziekte- en behandelproces van de oncologische patiënt. Hierbij komt bijvoorbeeld ook veel psychosociale zorg en communicatie bij kijken. Ik neem bepaalde senior taken op mij. Bijvoorbeeld aanwezig zijn bij verschillende overleggen, een aanspreekpunt voor collega’s zijn en kwaliteit en veiligheid waarborgen. Dit maakt mijn werk erg divers en uitdagend!

Het team voelt veilig, open en hecht. Er wordt naar elkaar omgekeken en er is veel ruimte voor ontwikkeling.

Een vraag of checken of 't klopt? Onze HRM helpdesk is er voor jou.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.